<b>Hoe krijg je mensen in beweging?</b>Geef mensen focus en ruimte en verandering en ontwikkeling komt vanzelf
Hoe krijg je mensen in beweging?Geef mensen focus en ruimte en verandering en ontwikkeling komt vanzelf

Betaald ouderschapsverlof heeft consequenties

Dinsdag 17 mei 2022
Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers met een kind dat nog geen 1 jaar oud is aanspraak op deels betaald ouderschapsverlof. Dat betekent, dat er ineens meer jonge ouders kunnen zijn die ouderschapsverlof willen opnemen waardoor er gaten vallen in de planning. Voor werkgevers is het dus zaak om hier rekening mee te houden en dit goed voor te bereiden!

Weet wie er aanspraak kan maken op betaald ouderschapsverlof
  1. Inventariseer (ruim) voor 2 augustus 2022 welke werknemers een kind hebben dat op 2 augustus 2022 nog geen 1 jaar oud is.
  2. Inventariseer hoeveel ouderschapsverlof de betreffende werknemers al opgenomen hebben en/of hoeveel zij tot 2 augustus 2022 nog op gaan nemen.
    ​Het recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal diensturen per week. Dus als een werknemer 32 uur per week werkt, dan heeft hij/zij in totaal 832 uur (betaald en onbetaald) ouderschapsverlof. Dit verlof kan hij/zij tot de achtste verjaardag van zijn/haar kind opnemen. De negen weken betaald ouderschapsverlof zijn onderdeel van het totale ouderschapsverlof, dus als een werknemer al te veel verlof opgenomen heeft, dan zou het kunnen dat hij geen of minder aanspraak heeft op betaald ouderschapsverlof.
  3. Inventariseer welke werknemers binnenkort ouder worden en daarmee recht hebben op (betaald en onbetaald) ouderschapsverlof.
  4. Inventariseer welk van de (aanstaande) ouders van plan is om (betaald) ouderschapsverlof op te nemen en zo ja, wanneer. Het is verstandig om ook na te gaan bij aanstaande ouders of zij gebruik maken van hun recht op partnerverlof en zo ja, wanneer zij van plan zijn om dat verlof op te nemen. Ook dit heeft immers impact op de planning.
  5. Als blijkt dat veel voorgenomen verloven gelijktijdig gepland zijn, kun je overleggen met diegenen die van plan zijn om verlof op te nemen over de eventuele aanpassing van het geplande verlof. Een werkgever mag een verzoek om ouderschapsverlof van zijn werknemers niet weigeren maar als het aangevraagde verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt, dan mag je als werkgever wel na overleg met de werknemer de indeling van de verlof- en de werkuren wijzigen. Dit kan tot uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het ouderschapsverlof.
Regels kennen en delen
Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regels en deel die met de werknemers:
  • Werknemers kunnen minimaal een werkweek en maximaal negen werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen;
  • Het betaalde ouderschapsverlof kan alleen in hele weken worden opgenomen;
  • Het ouderschapsverlof (zowel betaald als onbetaald) kunnen ouders wel flexibel opnemen, bijvoorbeeld een dag of dagdeel per week. Het betaalde ouderschapsverlof hoeft dus niet in hele weken te worden gebruikt, maar mag worden gespreid.
  • Ouders moeten het verlof opnemen vóór de eerste verjaardag van hun kind;
  • Het betaalde ouderschapsverlof geldt ook voor adoptiekinderen. Het betaalde verlof moet dan binnen een jaar na de opname van het kind in het gezin, maar wel voor de achtste verjaardag van het kind worden opgenomen;
  • Werknemers moeten het (betaalde en onbetaalde) ouderschapsverlof schriftelijk bij de werkgever aanvragen en dat moeten ze minimaal twee maanden voor de gewenste ingangsdatum van het verlof doen. In de aanvraag moet de werknemer ook aangeven hoe hij het verlof op wil nemen;
  • Het aanvragen van betaling van het opgenomen betaalde ouderschapsverlof bij UWV kan pas nádat de ouder minimaal éénmaal de arbeidsduur per week verlof heeft opgenomen.
Uitkering
De werkgever vraagt de uitkering betaald ouderschapsverlof aan bij het UWV via de Verzuimmelder of Digipoort. De uitkering is een WAZO-uitkering. UWV geeft binnen vier weken nadat het de aanvraag heeft ontvangen een beslissing af. 
Werkgever mag als voorwaarde voor betaling van betaald ouderschapsverlof stellen, dat UWV de aanvraag van de uitkering honoreert en betaalt.

Hulp of advies?
06 – 13 25 69 03
mbaken@evidenthumancapital.nl